De spankracht van de Europese Unie

Gaan democratie en uitbreiding samen?

Hans Vollaard en Jean Penders (redactie) 9789059310513 | 1e druk, 2007
Budh
Search_button

Inhoudsopgave

Inleiding
IDe Europese Unie
IINederland in de Europese Unie
Slot
Over de auteurs
Bijlage bij hoofdstuk 2

Beschrijving

Gaat uitbreiding van de Europese Unie ten koste van democratie? Met elke uitbreiding neemt het aantal talen en culturen in de Europese Unie toe. Maakt dat een gezamenlijk democratisch debat onmogelijk?

Begrenst democratie op haar beurt de verdere uitbreiding van de Europese Unie? Zouden burgers van de huidige lidstaten hun geld, werk en macht willen delen met de kandidaat-lidstaten Kroatië, Macedonië en Turkije? Of vindt de Europese Unie in defensiesamenwerking een nieuw, samenbindend project?

En wat vinden de Nederlandse kiezers en politieke partijen van verdere uitbreiding? Wat moeten de Nederlandse regering en het Nederlandse parlement bovendien doen in een uitbreidende unie, zeker nadat de Nederlandse kiezers nee zeiden tegen het Europees Grondwettelijk Verdrag?

Uitbreiding is een heet hangijzer in de Europese politiek. Onder leiding van de Leidse EU-specialisten Hans Vollaard en Jean Penders buigen politicologen en historici zich in deze bundel over de vraag hoe democratie de spankracht van de uitbreidende unie bepaalt.

Bestellen

Als u meer over dit boek wilt weten, of het boek wilt bestellen, ga dan naar onze website.

 
 
© 2024 | Boom uitgevers Den Haag