Haat tegen minderheden

Andries Hoogerwerf 9789059316744 | 1e druk, 2011
Budh

Beschrijving

Over haat wordt in deze tijd veel gesproken, maar waar begint en eindigt haat eigenlijk? Er is haat van extremistische moslims tegen het Westen en haat van extreem-rechts tegen de islam en zijn aanhangers. Er is ook vreemdelingenhaat, racisme, antisemitisme en homofobie. Dit boek belicht vooral de haat tegen kwetsbare minderheden. In heldere taal analyseert de auteur de psychische, sociale en culturele aspecten ervan.

Tot de motieven waaruit haat kan voortkomen, behoren vooroordelen, wantrouwen, angst en het zoeken van een zondebok. Het gedrag van de hater neigt naar stigmatisering, vernedering, discriminatie en uitsluiting van andere mensen. Vaak loopt haat op geweld uit. Om haat te bestrijden zijn niet alleen wetten en rechtspraak nodig, maar ook betrouwbare informatie, contact met de ander, een sociaal beleid en een vitale democratie.

Doelgroep

Dit boek is interessant voor wetenschappers en hbo- en wo-studenten binnen criminologie & veiligheid, sociologie, filosofie, politicologie en bestuurskunde, en voor een algemeen geïnteresseerd publiek.

Auteursinformatie

Andries Hoogerwerf, politicoloog, is emeritus hoogleraar beleidswetenschap van de Universiteit Twente.
Van zijn hand zijn onder meer verschenen:

  • De onweerstaanbare gelijkheid. Een geschiedenis van het
    sociaalpolitieke denken (2001);
  • Wij en zij. Intolerantie en verdraagzaamheid in 21 eeuwen
    (2002);
  • De donkere onderstroom. Extreem gedrag in politiek en
    samenleving (2008).

Bestellen

Als u meer over dit boek wilt weten, of het boek wilt bestellen, ga dan naar onze website.

 
 
© 2024 | Boom uitgevers Den Haag