De rafels van participatie in de gezondheidszorg

Van participerende patiƫnt naar participerende omgeving

Christine Dedding en Meralda Slager (redactie) 9789462360198 | 1e druk, 2013
Budh

Beschrijving

Participatie van patiënten wordt gezien als de manier om het onderzoek in de gezondheidszorg te verbeteren, maar ook om een betere kwaliteit en nauwkeuriger afgestemd beleid te ontwikkelen. Het moet leiden tot een gezondheidszorg die patiënten en cliënten centraal stelt. De praktijk is echter weerbarstig. En ondanks de reuzenstappen die zijn gemaakt staan er nog veel vragen open over hoe participatie daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Meer is niet beter, zo weten we inmiddels, maar wanneer is het dan voldoende of goed?
Vragen die in dit boek bediscussieerd worden zijn:

  • Hoe staat het met de patiëntenparticipatie in onderzoek, kwaliteit en beleid binnen de gezondheidszorg?
  • Is het daadwerkelijk gelukt om patiëntenparticipatie in te weven in het gezondheidszorgsysteem en het wetenschappelijk onderzoek?
  • Welke aspecten zijn daarbij uit het oog geraakt of onderbelicht gebleven?
  • Moeten we de doelen bijstellen, nieuwe vormen van samenwerking zoeken en nieuwe tools ontwikkelen of kunnen we op de ingeslagen wegen verder?

Aan de hand van spraakmakende casuïstiek en dertien essays expliciteren Christine Dedding en Meralda Slager de spanningsvelden rondom patiëntenparticipatie, ten einde richting voor de toekomst te bepalen.

Doelgroep

De rafels van participatie in de gezondheidszorg is bedoeld voor iedereen die geraakt is door het participatieve gedachtegoed en zich verder wil verdiepen in wat patiëntenparticipatie in beleid en onderzoek kan betekenen of zou moeten kunnen betekenen. Het boek biedt inzichten en uitdagingen voor zowel de ervaren als de minder ervaren geïnteresseerde en is door zijn vele praktijkvoorbeelden ook goed bruikbaar voor onderwijsdoeleinden.

Auteursinformatie

Dr. Christine Dedding is medisch antropoloog en als universitair docent en onderzoeker werkzaam bij het Athena Instituut van de VU. Tevens is zij mede initiatiefnemer van De Participatietafel.

Dr. Meralda Slager is gezondheidswetenschapper en als hoofddocent werkzaam bij de Academie voor Gezondheidszorg aan de Haagse Hogeschool. Daarvoor werkte zij bij ZonMw en was ze onder meer verantwoordelijk voor het ZonMw/VSBfonds-programma Patiëntenparticipatie in onderzoek, kwaliteit en beleid.

Bestellen

Als u meer over dit boek wilt weten, of het boek wilt bestellen, ga dan naar onze website.

 
 
© 2024 | Boom uitgevers Den Haag