Presenteren van onderzoek

Brigitte Hertz 9789059316904 | 2e druk, 2011
Budh

Beschrijving

De meeste mensen zijn nerveus als ze voor een publiek moeten spreken en kiezen er veiligheidshalve voor om dicht bij de schriftelijke weergave van hun onderzoek te blijven. Ze zetten de structuur van het verhaal op PowerPoint-dia´s en presenteren het puntsgewijs. Overtuigende presentaties komen echter niet uit de laptop, maar uit jezelf.
Een mondelinge presentatie is heel wat anders dan een onderzoeksverslag en vraagt om een heel andere benadering. De manier waarop je voor de zaal staat, je enthousiasme voor het onderwerp en het tussentijdse contact met je publiek zorgen ervoor dat je de aandacht krijgt en houdt.

Presenteren van onderzoek
legt uit hoe je je verhaal het beste kunt afstemmen op je  luisteraars, welke structuur je kunt kiezen en hoe je kunt werken aan je stem en houding. Het laat zien hoe je een presentatie kunt ondersteunen met mooie beelden en hoe je je nervositeit de baas kunt worden. Het biedt ten slotte een praktisch stappenplan en  oefeningen om mee aan de slag te gaan.

‘Het boek staat zo vol met goede raad dat het de moeite waard is het bij elke nieuwe presentatie weer eens in te kijken. (...) Als het aan Hertz ligt, gaan we presenteren leuk vinden en krijgt het publiek veel boeiende verhalen.’
Yvonne Philippa, InAxis, Commissie Innovatie Openbaar Bestuur, www.communicatie.com, juli 2005, Beroepsvereniging voor Communicatie.

Doelgroep

Dit boek is geschikt voor studenten binnen het hbo en wo, met name binnen de sociale wetenschappen en de geesteswetenschappen.

Auteursinformatie

Brigitte Hertz studeerde sociale psychologie en begon haar loopbaan als wetenschappelijk medewerker bij de Interfacultaire Vakgroep Milieukunde van de Universiteit van  Amsterdam. Daar combineerde ze het doen van onderzoek met het opzetten en coördineren van onderwijsprogramma’s en het geven van trainingen aan groepen studenten
van verschillende disciplines.
Na vijftien jaar heeft ze van het trainen en coachen van academici haar beroep en haar bedrijf gemaakt. Hertz, trainingen voor wetenschappers verzorgt presentatie-, communicatie-, loopbaan- en persoonlijke-effectiviteittrainingen aan medewerkers van universiteiten en onderzoeksinstituten.

Samen met Jeanine de Bruin schreef zij: Klaar in vier jaar. Projectmanagement voor promovendi, dat ook in een Engelstalige versie verscheen (Project Management for PhD’s). Beide boeken zijn ook uitgegeven bij Boom Lemma uitgevers.

Bestellen

Als u meer over dit boek wilt weten, of het boek wilt bestellen, ga dan naar onze website.

 
 
© 2024 | Boom uitgevers Den Haag