Cijfers in het nieuws

Willem Koetsenruijter en Rinke Berkenbosch 9789059316935 | 2e druk, 2011
Budh

Beschrijving

Cijfers zijn nieuws: aantallen doden, de beursindex, het percentage echtscheidingen, de resultaten van een enquête. Het is dus een belangrijke taak van journalisten om die cijfers overzichtelijk te presenteren en waar nodig te verklaren. Schrijven over cijfers is niet moeilijker of gemakkelijker dan schrijven over rechtszaken, gemeentepolitiek of verre reizen. Maar je moet er wel een keer expliciet bij stilstaan.

Dit boek gaat over die cijfers in het nieuws: hoe je ze kunt begrijpen en beoordelen en hoe je er vervolgens over kunt schrijven. Het gaat over praktisch rekenwerk, over kritisch naar onderzoek kijken, over enquêtes, tabellen en grafieken. En natuurlijk over de vraag hoe je rekening kunt houden met je publiek bij het maken van nieuws over cijfers. Het laatste hoofdstuk geeft inzicht in de meest voorkomende getallen, waaronder de getallen die worden gebruikt bij lengte en oppervlakte, inhoud en gewicht, beursindexen en aardbevingen.

Doelgroep

Bestemd voor hbo- en wo-studenten journalistiek, of studenten die een journalistieke master/vak volgen binnen een andere opleiding. Daarnaast interessant voor startende journalisten, maar ook andere practitioners zoals pr- en communicatiemedewerkers en consultants.

Auteursinformatie

Willem Koetsenruijter werkt als universitair docent bij de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden.

Rinke Berkenbosch werkt als tekstschrijver en adviseur op het gebied van milieueffectrapportages voor grote infrastructuurprojecten. Hij is tevens redacteur van Toets, vakblad voor effectrapportage.

Bestellen

Als u meer over dit boek wilt weten, of het boek wilt bestellen, ga dan naar onze website.

 
 
© 2024 | Boom uitgevers Den Haag