Onder burgemeestersFinesses van het burgemeesterschap9789059318878 | 1e druk, 2012 |
Beschrijving | |
Voorwoord |
Inhoudsopgave
Beschrijving
Bij deze uitgave is het essay 'Tien geboden' voor burgemeesters verschenen. Meer informatie over dit essay vindt u hier.
Een burgemeester moet zich voortdurend bezinnen op de vraag: hoe doe ik het? Dit boek helpt hem daarbij. Het belicht de menselijke kant van het burgemeesterschap: wat moet je doen of laten als het moeilijk wordt, als de wet of ervaring niet zonder meer de weg wijst, op eenzame momenten, bij dilemma’s, als je geen collega kunt raadplegen? Op basis van interviews over cruciale momenten in het leven van burgemeesters en analyses van heroïsche perioden geven de auteurs adviezen over het vinden van oriëntatie en houvast. De auteurs noemen het de geheimen of finesses van het vak. Dat zijn competenties waarover men doorgaans niet leest; het zijn de tot nu toe ongeschreven regels van het vak.
Het burgemeesterschap is al lang niet meer een zaak van louter competentie ‘op inhoud’ of van eerdere bestuurlijke ervaring. Het ambt psychologiseert. Een burgemeester die een goed burgemeester wil zijn, moet zijn innerlijke huishouding op orde hebben. Hij moet geloofwaardig, authentiek en integer zijn, enthousiasme kunnen opwekken, moed tonen, proportioneel handelen, situationeel gevoel hebben. Het zijn belangrijke kwaliteiten, maar het is niet meer genoeg. Hoe overleven burgemeesters in de praktijk? Wat stop je in het survivalpakket? Hoe bereid je je voor als een vertrouwenscommissie een gesprek wil? Hoe verlopen de eerste honderd dagen? Wat zijn de gevaren als een burgemeester in zijn tweede of derde baan belandt? Wat kun je leren van burgemeesters die een sterke burgemeester wilden zijn?
Dit boek, met mooie citaten en smeuïge anekdotes, vertelt wat de burgemeester aan bagage nodig heeft. Het bevat een reeks over het boek verdeelde adviezen (in de vorm van ‘ongeschreven regels’) om het als burgemeester door eigen gedrag, situationeel adequaat handelen en bezinning goed te doen, valkuilen te vermijden en te overleven.
Doelgroep
Zowel het boek als het essay zijn behulpzaam bij de bezinning op het vak van burgemeester. Een boek dus voor burgemeesters, kandidaatburgemeesters of personen die met burgemeesters veel van doen hebben.
Auteursinformatie
Prof. dr. A. (Arno) F.A. Korsten is met ingang van 1 juli 2012 honorair hoogleraarbij de Capaciteitsgroep Grondslagen en Methoden van het Recht van de Universiteit Maastricht. Momenteel ook freelance consultant.
Dr. M. (Milo) Schoenmaker is burgemeester van Bussum. Van opleiding politicoloog. Publiceerde in 2011 het boek Bestuurlijk gedonder, dat als proefschrift werd verdedigd aan de Universiteit Maastricht. Hij is lid van de redactie van het tijdschrift Bestuurswetenschappen.
Mr. H. (Henk) Bouwmans MPM is journalist met als specialisatie politiek en bestuur. Van opleiding jurist. Hij was werkzaam voor Binnenlands Bestuur. Deed onderzoek naar de aanstellingsprocedure van burgemeesters en naar de vertrekredenen van wethouders. Hij interviewde voor Binnenlands Bestuur tal van lokalebestuurders en interviewde ook burgemeesters voor dit boek.
Drs. A. (Aart) Resoort was in diverse functies werkzaam aan de Open Universiteit. Publiceerde met anderen over de val van burgemeestersin het tijdschrift Bestuurswetenschappen.
Bestellen
Als u meer over dit boek wilt weten, of het boek wilt bestellen, ga dan naar onze website.