Vrijheidscolleges 2014

Lezingen over de actuele waarde van de Four Freedoms van Roosevelt

Naeeda Aurangzeb, Monique Samuel, Rob Wijnberg, Casper Adrien, Tommy Ebben, Stefany June, Annelotte de Graaf en Mevrouw Tamara 9789462364943 | 1e druk, 2014
Budh

Beschrijving

In 1941 formuleerde de Amerikaanse president Roosevelt vier vrijheden: Freedom from Fear, Freedom from Want, Freedom of Speech and Expression en Freedom of Worship. Sindsdien zijn steeds afspraken gemaakt over vrijheid: in verdragen, nationale wetten en (in)formele omgangsregels tussen burgers onderling en in hun relatie met de overheid.

Het is van groot belang om steeds aandacht te blijven besteden aan de omgang met elkaar, zoals ook Roosevelt stelde: ‘If civilization is to survive, we must cultivate the science of human relationships - the ability of all peoples, of all kinds, to live together, in the same world at peace.' Daarom organiseerden FORUM en Bevrijdingsfestival Utrecht in 2014 een tweede reeks Vrijheidscolleges.
In samenwerking met lokale partners vonden dit jaar ook colleges plaats in Den Haag en Amsterdam. De Vrijheidscolleges stonden in het teken van de spanning tussen vrijheid en veiligheid. In deze bundel gaan gerenommeerde sprekers op basis van de Four Freedoms van Roosevelt in op wat er nodig is om goed om te kunnen gaan met die spanning en een goede balans te vinden tussen het realiseren van optimale vrijheid voor zoveel mogelijk burgers, en tegelijkertijd maximale veiligheid. Elke vrijheid wordt geïllustreerd met een songtekst van een speciaal voor 5 mei gecomponeerd vrijheidsnummer.

Auteursinformatie

Naeeda Aurangzeb werkt als journaliste, radio- en tv-presentatrice voor onder andere de NTR waar zij ‘De Halve Maan’, ‘Lijn 1’ en ‘Dichtbij Nederland’ presenteerde. Ze schreef het boek ‘Verdreven Palestijnen’.
Rob Wijnberg is filosoof en oud-hoofdredacteur van nrc.next. Zijn laatste boek, ‘De Nieuwsfabriek’ (2013), is geschreven als manifest van De Correspondent.
Monique Samuel is politicoloog, auteur en werkt als fly-in correspondent Midden-Oosten en Noord-Afrika voor de Correspondent en de Groene Amsterdammer.
De Vrijheidsnummers zijn geschreven door Casper Adrien, Tommy Ebben, Annelotte Graaf en Mevrouw Tamara, allen muzikanten van het Utrechtse muzikantencollectief Knalland.

Bestellen

Als u meer over dit boek wilt weten, of het boek wilt bestellen, ga dan naar onze website.

 
 
© 2024 | Boom uitgevers Den Haag